Betyr et budsjett at du må leve “kjipt”?

Budsjett og regnskap – ord som brukes om redskaper som skal hjelpe å ha kontroll over penger.

Budsjett kan føles som gjettekonkurranse de første gangene en lager det om en ikke kjenner forbruket sitt. Et budsjett kan være et hjelpemiddel for å ha en ide om hvor mye en kan bruke og hvor en prioriterer å bruke pengene.

Regnskapet er fasiten. En fasit en kan sammenligne med budsjettet en har lagd for å se om det “stemte”.

Jeg har snakket med flere som ikke orker å lage et budsjett fordi det blir for mye jobb, eller er for vanskelig, eller at de virkelig ikke har lyst til å gjøre det (noe som noen ganger bunner i at de ikke vil innse hvor mye de bruker på enkelte ting). Dessuten har jeg innsett at mange tror at et budsjett vil begrense dem så de ikke kan bruke penger på det de ønsker.

Uansett hvordan en styrer sin privatøkonomi tenker jeg at det kan være lurt med en plan. Dessuten; å vite at en plan for pengene ikke betyr at du skal spare alt og bare ha et “kjipt” liv.

Etter min mening er et budsjett bare en plan for hva en ønsker å prioritere. Hva en person ønsker å fokusere på må jo være helt opp til dem. Noen elsker å spise ute, eller kjøpe nye klær hver måned, eller spille spill, eller hva det nå enn de bruker penger på. På forskjellige tider i livet har jeg prioritert ulike ting: festing, klær, sko, bøker, notatbøker, garn, puslespill – og dagens prioritering: hageting (potter, jord, frø, blomster osv.). Målet med et budsjett er jo egentlig bare å ha en ide om hvor pengene dine tar veien (og at du ikke bruker mer enn du har).

Regnskapet er sjekken om pengene er gått dit du trodde de gikk og noen ganger en liten realitetssjekk. Kanskje du bruker mer på noe enn du trodde og mindre på annet. Eller så bruker du mer på noe enn du egentlig ønsker eller er komfortabel med – da er det faktisk ikke værre enn å gjøre en justering. Det kommer alltid en ny måned.

Så for de som tror et liv med budsjett (og regnskap) er et kjipt liv – da har vi ulike meninger om budsjett og regnskap. Jeg tenker på det som en rettesnor for planen for livet – en snor som aldri kommer til å være rett! Livet kan fort slå krøll på seg og da er det greit å vite hvordan en kan justere planen. Dessuten – om du har en stor drøm som vil kreve kapital – kan det være lurt å legge inn litt sparing i planen så du faktisk kan oppnå drømmen du har. For meg er det den positive biten av budsjett og regnskap – det gir deg frihet til å gjøre ting du ønsker der og da og samtidig hjelper deg å forberede en plan for å nå en drøm.

Hva er dine tanker om budsjett og regnskap?

Takk for at du leser.

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg