Høsten har ankommet med tidvise kuldegrader, fargeendringer i naturen, enda mer fuktighet og fallende løv.
Fordi løvet la seg i innkjørselen min, tenkte jeg at det kunne være greit å få det ut av veien. Så har jobbet med å få raket det opp på grasset i alle fall.
Det blir mye løv, selv bare fra ett tre. Hvor gammelt treet er, aner jeg ikke, men det har god størrelse og dermed mye løv. Så da klarer jeg heller ikke la være å fundere – kan alt løvet brukes til noe? Vil det klare å bli godt kompostert til jord om jeg bare legger det i en haug, eller må jeg gjøre noe mer? Legge til flere komponenter i haugen? Ha store eller må hauger? Hvor lang tid vil det eventuelt ta å omgjøre det til jord om jeg bare lager en stor haug? Hvor vil det eventuelt være lurt å lage en haug?
Enn så lenge har jeg mange spørsmål, men få svar. Det begynner å bli en velkjent norm nå.
Jeg vet at jeg vil lage meg komposthauger/kompostbinger, men foreløpig har jeg ikke helt landet på hvor og hvordan og hvilke variant av kompostering jeg ønsker. Mer undersøkelse er nødvendig. Enn så lenge nøyer jeg meg med å rake sammen løvet og legge det i en haug (nei, haugen skal ikke bli liggende midt på plen). Ellers i dag er været grått og vått, men rundt 8 grader så det er ikke så verst sånn sett 😊
La naturen gå sin gang i år. Det blir fin jord etterhvert.
Når du har landet litt mer, er det masse du kan bruke løv til. Jeg bruker det som vinterdyne til hvitløken (på toppen av pallekarmen, med et armeringsnett over så det ikke blåser bort).
Det er også supert til jordfabrikken jeg har i garasjen. Der tømmer jeg bokashibøttene om vinteren, og fyller på med løv. Det blir ikke så steinhardt som jord… 😂
Meitemarken elsker løv.
Hvis du kjører over det med gressklipperen, blir det mer finfordelt. Da kan du legge det i bed og under busker uten at det blåser bort. Eller la det ligge på plenen, til glede for meitemarken.
Men akkurat nå er det helt fint å bare rake det ut av veien. Det vil komme nytt løv til neste år!
Ja til å la naturen gå sin gang – og fore meitemarken (og annet jordliv) når en kan 🥰
Det blir mer som et lokk over plenen når jeg rakte det bort fra veien, så jeg vil nok ikke ha så mye på plenen selv om jeg er veldig tilhenger av å fore meitemarken. Så det blir nok en haug et annet sted – delvis på siden av jordet kanskje. Løv er en av (mange) ting jeg nok aldri kommer til å mangle her jeg bor 😂
Til du får laget deg kompostbinge, tøm en del av løvet på åkeren din. Da blir det jord. Ikke for tykt lag, og rakes ned i jorda til våren. (Eller bruk plog, jordfreser hvis du har det.)
Løv er og kjekt å bruke til å dekke planter som kan være utsatt for frost, som roser.
Tror det er for mye grass på åkeren til at løvet vil ha særlig effekt der for vintertiden begrenser omdanningen. Siden jeg har hverken plog eller jordfreser (og må få vekk grasslaget på toppen), blir raking også utfordrende. Likevel virker det absolutt mer fornuftig å ha løvet på jordet fremfor på grasplenen.. 🙂
Ok. Tenkte ikke på at det for tiden er gras på jordet ditt. Nei, da er ikke det noen god ide.
Problemet ditt består innenfor perspektivene tid og orden. I utgangspunktet er jo løvfall og døde planter selve grunnlqget for at nytt jordsmonn skal kunne dannes ettersom tusenårene tikker seg forbi.
Nytt jordsmonn dannes hele tiden, men det veier ikke opp for jordsmonnet vi mennesker utarmer til enhver tid.
Ingen problemer med tid og orden her, men bare en fundering på hva som vil fungere best for min egen del og mitt sted for å bidra til å bedre jordsmonnet jeg skal gro i.