Renter og nedbetaling på boliglån

Boliglån er en stor ting for de fleste. Enten så får de ikke så stort lån de ønsker, eller så blir det vanskelig å betale tilbake, eller så blir det til at de har det mye lenger enn de ønsker, eller så tar de opp mer etter en del år fordi noe må fikses eller de skal pusse opp, eller så… du skjønner poenget.

Siden boliglånet ofte er et av de større, om ikke det største lånet folk tar, er det overraskende mange (inkludert meg selv) som ikke tenker alt for hardt over rentene en må betale. Jeg tror ikke noen syns det er gøy å betale renter, men de færreste av oss har noe valg der. Tar vi opp et lån må vi også betale renter på det.

Det jeg bet meg merke i først med boliglånet mitt var nedbetalingstiden min og den nominelle renten. Altså hvor mange år jeg skal betale og hva prosentsatsen på renten for lånet mitt var. Det er nemlig stort sett den nominelle renten som står med størst skrift. Den effektive renten (som er den renten en egentlig burde se på fordi den tar med alle kostnadene) er ofte skrevet med mindre skrift og mer skjult. Jeg skjønner godt hvorfor de gjør det, den effektive renten er (så vidt jeg vet) alltid høyere enn den nominelle og dermed ser ikke regnestykket så bra ut for den som skal betale det tilbake.

En annen ting med boliglån er at en kan velge mellom fast og flytende rente. Generelt sett er den faste renten høyere enn flytende rente fordi det på en måte er litt som en forsikring. Du vil ha forutsigbarhet og med den høyere renten betaler du for det. Dette er noe som er viktig å være klar over, i tillegg til at å betale ekstra på et fastrentelån kan utløse under- eller overkurs.

Selv ville jeg ha både forsikring og frihet i boliglånet mitt. Det fikk jeg til ved å få banken til å dele lånet mitt i to og ha fast rente på en del og flytende rente på den andre delen. Nå er delen med fastrente også gått over til å flytende rente og det skrelte av over kr 100.000 på rentebetalingene!

Noe de færreste snakker om lenger fordi det er så sjelden at noen benytter seg av det er forskjellen på serielån og annuitetslån. De fleste har annuitetslån fordi da betaler en samme beløpet hele veien. Et serielån derimot (som ofte er billigere totalt sett); der betaler en like avdrag hele veien, mens renten en betaler etterhvert blir mindre og totalbeløpet hver måned minker. Med mindre renten går veldig opp selvfølgelig.

Her følte jeg aldri at jeg fikk noe alternativ (godt mulig jeg kunne spurt om det, men jeg er faktisk ikke sikker på om alle banker gir deg muligheten til å velge lenger); der ble det automatisk annuitetslån. En del av meg skulle ønske at jeg hadde fått spørmål om det, men på den annen side ville jeg ikke hatt økonomi til å ha serielån i starten uansett.

For de fleste vil jeg tro at det viktigste er at de får lånt det de har behov for, og kan betale tilbake. At det totalt sett blir billigere med en annen variant har de færreste økonomi til å kunne håndtere i starten.

Heldigvis er det muligheter; om du har flytende rente kan du stort sett betale ekstra på lånet. Bare husk å lese alt som står på kontrakten du skrev under når du fikk lånet; det kan stå interessant informasjon i all den lille skriften de har…

Har du sett på hvor mye renter du totalt sett betaler på boliglånet ditt?

#penger #økonomi #privatøkonomi #lån #boliglån #gjeld #nedbetaling #renter #huslån

2 kommentarer
    1. Jeg har ikke tenkt på serielån på lang tid! Jeg husker vi lærte at det var det billigste i lengden, men jeg tenkte selv at det ville være ganske dyrt i begynnelsen.
      Jeg er nå også nysgjerrig om bankene gir serielån lengre…

    2. Ingrid; voksen tilslutt: Det er veldig enkelt å glemme/overse serielån – stort sett fordi det er høye betalinger i starten og det har de færreste økonomi til.

      Får gjøre en undersøkelse kanskje; er det mulig å få serielån i dagens banker? 🙂

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg