Økonomisk læring

Hva lærte du om økonomi hjemme når du var yngre?

Hva lærte du om økonomi på skolen?

For min del hadde jeg jo matematikk på skolen, men kan ikke huske at vi lærte mye om privatøkonomi. Vi var nok innom temaet, men det var ikke hovedfokuset for å si det sånn.

Hjemme derimot, der var jeg heldig. Kanskje litt ekstra heldig siden min mor er revisor og hun dermed virker til å være litt over gjennomsnittet opptatt av økonomi. Når jeg var tenåring var ikke akkurat dette favoritten min, men etterhvert som jeg ble eldre, flyttet ut hjemmefra og begynte å studere, innså jeg hvor heldig jeg hadde vært.

Det hele begynte når jeg var omtrent 14 år tror jeg (eller var det 12?). Jeg begynte å få månedspenger. For meg betydde det at jeg fikk en viss sum i måneden og det var det. Den summen måtte dekke klær, godteri og gøy med venner. I starten følte jeg meg rik, hele kr 600 hver måned – jeg kunne leve som en dronning! (trodde jeg) Mine foreldre hadde advart meg om at ting kostet og at jeg burde passe på at jeg ikke brukte opp alt med en gang, kanskje til og med sparte litt hver måned til større utgifter.

Min tankegang var at jeg fikk jo penger hver måned så det var ikke så farlig. Sjokket kom like etter skolestart på høsten. Jeg hadde behov for flere ting; nye sko, ny vinterjakke, ny bukse og genser og sikkert noe mer. Da rakk plutselig ikke pengene til alt. Jeg gikk da til mine foreldre og spurte om jeg kunne få mer penger fordi jeg ikke hadde råd til å kjøpe vinterjakke. Litt kjipt i et land som Norge hvor vinteren kan bli ganske kjølig…

Resultatet var at jeg fikk forskudd på pengene fra neste måned. Greit nok tenkte jeg, fram til neste måned hvor jeg da plutselig fikk mindre enn jeg var vant til. Grunnen var enkel – jeg hadde fått forskudd. Sånn gikk nesten hele den høsten, og så vidt jeg kan huske var ikke julegavene det året de største – jeg hadde tross alt nesten ikke penger igjen…

Snakk om sjokkopplevelse!

Heldigvis var det ikke behov for flere spark i baken for min del. Jeg hadde forstått greia – alltid ha litt penger i bakhånd i tilfelle det skulle være noe du virkelig har behov for.

Dette har jeg egentlig levd på siden. Jeg bruker aldri opp alle pengene jeg får inn, men sparer alltid litt. Noe som gjorde at når jeg ønsket å kjøpe meg hus så hadde sparekontoen min en fin sum.

Siden jeg også i flere år hadde ført opp hvor mye penger jeg brukte på ulike ting, hadde spart jevnt og trutt og visste hva jeg holdt på med når det kom til pengene mine – kom alt dette meg til gode når jeg skulle kjøpe hus. Jeg visste hva jeg brukte og hva jeg hadde og hadde sjekket boliglånskalkulatoren på nettsiden til banken min over hvor mye jeg kunne ta opp i lån. Så når jeg gikk til banken kunne jeg svare på alle spørsmålene de stilte i tillegg til at jeg var klar på hva jeg kunne klare. Dette gjorde at jeg fikk gode betingelser og et stort lån jeg siden har betalt ned på.

Da jeg var tenåring og startet med månedspenger tenkte jeg at jeg var rik, fram til jeg fikk aha-opplevelsen. Etter den opplevelsen var det en del frustrasjon, men jeg er evig takknemlig for den læringen jeg fikk den gang fordi det har hjulpet meg langt i livet.

Neste mål i min økonomiske opplæring må jeg stå for selv. Noe av det lærer jeg fra YouTube, blogger og bøker, mens andre ting skulle jeg ønske jeg hadde en mentor for. Jeg snakker om å investere penger, ikke bare betale tilbake ekstra på boliglånet. Kunnskapen jeg ønsker meg er blant annet hvordan investere i fond og aksjer; kanskje spesielt i utbytteaksjer. Etterhvert kanskje også investere i eiendommer – kanskje utleieleiligheter. Det er mange muligheter og jeg ønsker å vite om de ulike variantene og mulighetene som finnes der ute. Alle tips mottas med stor takk!!

Det var min økonomiske historie for å ha kommet dit jeg er i dag. Hvordan har din økonomiske reise vært? Er det noe du skulle ønske du hadde visst tidligere? Har du noen egne triks du føler er gull verdt?

#økonomi #penger #privatøkonomi #læring #øvelse #mål #mentor #aksjer #investering #tips #triks

6 kommentarer
    1. Lære om personlig økonomi hjemme burde være like selvfølgelig som å lære å kle på seg i mine øyne. Jeg er enebarn og heller det motsatte av bortskjemt. Kjipt som du sier når vi var unge, mend kjære vene å glad jeg er for det i dag. Jeg har lært verdien av å ha dårlig råd i tidlig alder og bruker det aktiv selv i voksen alder ( altså lite sløs hvis vi har lite å rutte med.). Heldigvis.

    2. Foreldrene mine må ha vært utrolig flink med penger, kan ikke huske at jeg og søsknene mine manglet noe da vi vokste opp. Vi hadde enebolig og (brukt)bil, og dro på en feriereise hvert år. Mamma var alltid velkledd, men jeg vet at de hadde helt ordinære lønninger. Vi fikk såklart ikke alt vi pekte på heller, og vi måtte spare lommepenger til ting vi ønsket oss. Jeg har egentlig alltid klart meg greit og levd relativt nøkternt, men det gikk utfor når eksen min ble ufør. Det var da jeg fikk det første kredittkortet, og så ballet det bare på seg. Litt av årsaken til at det har gått så langt er at jeg hele tiden har klart å betjene gjelden, men det siste året har en alt for stor del av disponibel inntekt gått med til å betale på kredittkort og forbruksgjeld, og jeg innså til slutt at det ikke kunne fortsette slik.

    3. Jeg begynte å tjene egne penger når jeg var, tja, 15 år. Jeg syklet med aviser. Allikevel fikk jeg penger av mamma og pappa til klær og hvis jeg skulle noe spesielt, som på kino. Mamma var alltid med når vi handlet klær og sa nei til ting som Miss Sixty og Buffolo sko. Det fikk vi ikke!
      Fordi jeg aldri handlet over styr, trengte jeg heller ikke å lære meg noe særlig. Hva er de de sier? Det er ikke dumhet som dreper enn, men latskap? Noe slik i hvert fall.
      Jeg gjorde ikke noe VELDIG dumt, så jeg måtte ikke lære noe heller. Men det betydde også at jeg ikke kom noen vei. Jeg begynte ikke å spare skikkelig før jeg var 28-29 år gammel. Da hadde jeg jobbet i 4-5 år uten å spart noe særlig.

    4. Gnierfru: Ja, det er noen av oss som har vært heldige å lære slike ting hjemme. Uheldigvis er ikke alle foreldre like gode til å lære barna sine; for noen kan det være at de ikke kan det så godt selv. Heldigvis så er det i dagens samfunn mange ulike ressurser en kan bruke for å få kunnskap om økonomi 🙂

    5. Budsjettbloggen: For noen av oss hender det at vi må få en liten dult før vi lærer. Heldigvis er læring mulig og det gjør at en kan forbedre og utvikle seg, noe som igjen gjør oss bedre rustet for utfordringer senere 🙂

    6. Ingrid; voksen tilslutt: Jeg sparte ikke skikkelig før jeg ble rundt 27-28, men jeg hadde et godt grunnlag siden jeg hele tiden hadde vært nøye på å aldri bruke opp alt. Så hadde jeg et par år hvor jeg sparte det jeg kunne for å kunne kjøpe hus, etter det dalte det mye… Nå er jeg heldigvis på rett vei igjen og satser på at jeg kommer til å fortsette med det 🙂

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg