Studielån

Det er nå flere år siden jeg sluttet å studere på fulltid og rentene begynte å løpe på studielånet.

Studielånet er et lån veldig mange har, og det er et lån en betaler på lenge med mindre en gjør noe. Med det tenker jeg at en betaler det enten helt ned, eller om en betaler litt ekstra her og der for å minske det.

Lenge har jeg bare betalt lånet når det kommer på e-fakturaen i nettbanken. Eller det eneste jeg egentlig gjør er å trykke godkjenn og ikke tenke mer over det. Dermed har jeg heller ikke fulgt med på hvor stor del av det jeg betaler går til faktisk nedbetaling og hva som går til renter.

Jeg samler trumf-poeng, og når jeg tok de ut i penger tenkte jeg at jeg ville gjøre noe fornuftig med dem. Derfor bestemte jeg med for å sette summen inn på studielånet. Litt som et forsøk på hva som ville skje. Summen var ikke den største, og det står jo at omkostninger, renter og gebyrer blir dekket først før noe som helst går til selve lånet. Greit nok.

Når jeg da fikk neste e-faktura og ikke endret noe på den, var vel da testen egentlig startet. Det var samme summen som vanlig, men en liten del mer som gikk til lån fremfor alle de andre utgiftene som er knyttet til studielånet. Det i seg selv var en god følelse. Det som var enda litt gøyere var at månedsbeløpet som hele tiden har holdt seg på kr 1.150 etter dette gikk ned til kr 1.147.

Joda, tre kroner mindre i måneden er veldig lite – jeg er fullstendig klar over det. Greia fremover blir dermed å endre alle e-fakturaene jeg får fra Lånekassen fremover; sette dem opp til kr 1.150. “Alle monner drar” heter det jo, så spørsmålet mitt blir dermed – hvor mye?

Fokuset mitt kommer nemlig fremdeles til å være på boliglån, sparekonto og fondssparing. En test til kr 3 i måneden? For å finne ut av hvor lenge jeg må betale det ekstra før det endrer seg igjen? Nysgjerrigheten lenge leve…

Vet du hvor mye renter du egentlig betaler på studielånet ditt?

Betaler du ekstra på studielånet ditt, eller gjør du som jeg har gjort i årevis og bare betaler regningene fra Lånekassen uten å tenke mer på dem?

#studielån #studier #lån #lånekassen #boliglån #sparing #nedbetaling #privatøkonomi #penger #økonomi #personligøkonomi

6 kommentarer
    1. Jeg betalte rett over 900 kr i måneden ekstra (rundet opp til 3000 kr) i 5 måneder, og mitt beløp gikk ned med hele 40 kr! Hehe!
      Spennende å se hva de 3 kr gjør fremover! Kanskje jeg skulle lagt på 40 for min del også… Felles prosjekt?

    2. Ingrid; voksen tilslutt: Må innrømme at jeg tror de ekstra 3 kr ikke kommer til å gjøre en forskjell på noe som helst vis, men jeg er glad i runde tall…
      JA til felles prosjekt, men føler jeg burde øke litt mer enn bare 3 kroner da…Kanskje jeg skal sette den opp til kr 1.200 hver måned – det er tross alt bare en 50-lapp mer enn jeg betaler nå…Må bare huske å sjekke status på hva total gjeld og rente er nå for å kunne sammenligne om et år…

    3. Skal vi satse på at vi blogger om et år også, og se hva et årelang prosjekt med å betale 50/60 kr ekstra? Så får jeg også et rundt tall.
      Vi kan sjekke igjen etter 6 måneder, og så etter ett år? 🙂 I teorien skal det jo utgjøre noe.
      Så: Nåværende månedlig beløp, rentesats (i tilfelle dette endres), hvor mye å betale totalt de neste årene, og hvor mye betale det siste året.

    4. Ingrid; voksen tilslutt: Selvfølgelig blogger vi om et år også; jeg har i alle fall ikke tenkt til å slutte med hverken skriving eller interesse for økonomi og jeg håper du også fortsetter!
      Siden jeg liker runde tall foreslår jeg at vi starter 1. januar 2018. Sjekke etter 6 måneder og ett år er jeg absolutt for! 🙂 Mitt tall blir at totalbeløpet hver måned blir kr 1.200.

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg